با بزرگداشت روز جهانی زنبور عسل در هر سال، میتوانیم آگاهیبخشی در مورد نقش اساسی زنبورها و سایر گرده افشانها در حفظ سلامت مردم و سیاره زمین و چالشهای فراوانی که امروزه با آن مواجه هستند را افزایش دهیم. ما از سال ۲۰۱۸، با تلاشهای دولت اسلوونی ۲۰ ماه می به عنوان روز جهانی زنبور عسل توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد تعیین شد.
در این روز آنتون یانشا، پیشگام زنبورداری مدرن، متولد شد. یانشا از خانوادهای از زنبورداران در اسلوونی بود که در آن کشور زنبورداری یک فعالیت کشاورزی مهم با سنتی دیرینه است.
امروزه فراوانی زنبورها، گرده افشانها و بسیاری از حشرات دیگر در حال کاهش است. این روز فرصتی را برای همه ما فراهم میکند تا اقداماتی را ترویج دهیم که گرده افشانها و زیستگاههای آنها را محافظت و تقویت کند، فراوانی و تنوع آنها را بهبود بخشد و از توسعه پایدار زنبورداری حمایت کند.

الهام زنبور از طبیعت برای تغذیه همه ما
شعار سال ۲۰۲۵ روز جهانی زنبور “الهام زنبور از طبیعت برای تغذیه همه ما” است که نقش حیاتی زنبورها و سایر گرده افشان ها را در سیستم های کشاورزی-غذایی و سلامت اکوسیستم های سیاره ما برجسته می کند. در واقع، گرده افشان ها به طور فزاینده ای در معرض تهدید از دست دادن زیستگاه، شیوه های کشاورزی ناپایدار، تغییرات آب و هوایی و آلودگی هستند. کاهش آنها تولید غذا را به خطر می اندازد، هزینه ها را افزایش می دهد و ناامنی غذایی را به ویژه برای جوامع روستایی تشدید می کند.
گرده افشانی برای سیستم های کشاورزی-غذایی ضروری است و از تولید بیش از ۷۵ درصد از محصولات کشاورزی جهان، از جمله میوه ها، سبزیجات، آجیل و دانه ها حمایت می کند. گرده افشان ها علاوه بر افزایش بازده محصول، کیفیت و تنوع غذا را بهبود می بخشند.
بیش از ۲۰۰۰۰۰ گونه جانوری گرده افشان هستند که بیشتر آنها وحشی هستند، از جمله پروانه ها، پرندگان، خفاش ها و بیش از ۲۰۰۰۰ گونه زنبور.
زنبورها و سایر گرده افشان ها همچنین به عنوان شاخص های سلامت محیط زیست عمل می کنند و بینش هایی در مورد اکوسیستم ها و آب و هوا ارائه می دهند. حفاظت از گرده افشانها همچنین تنوع زیستی و خدمات حیاتی اکوسیستم، مانند حاصلخیزی خاک، کنترل آفات و تنظیم هوا و آب را افزایش میدهد.
شیوههای کشاورزی سازگار با طبیعت مانند: “اگرواکولوژی”، کشت مخلوط، جنگلداری کشاورزی و مدیریت تلفیقی آفات به حفظ گرده افشانها کمک میکند و عملکرد پایدار محصولات را تضمین کرده و کمبود مواد غذایی و اثرات زیستمحیطی را کاهش میدهد.
تلاشهای آگاهانه برای حفاظت از گرده افشانها در نهایت به حفاظت از سایر اجزای تنوع زیستی کمک میکند که خدمات اکوسیستم مانند کنترل آفات، حاصلخیزی خاک و تنظیم هوا و آب را افزایش میدهد. اتخاذ یک رویکرد جامع که همزیستی طولانی مدت شیوههای کشاورزی برای تولید غذا، فیبر و سوخت را تضمین کند، برای سیستمهای کشاورزی-غذایی پایدار ضروری است.
انتهای پیام/