به هر فروشگاه خواربارفروشی بروید و احتمالا در صف پرداخت قرار گرفته باشید، غلات شیرین، نوشیدنیهای شیرین و شیرینیهای مختلفی را مشاهده خواهید کرد. این غذاهای فرآوری شده مقرونبهصرفه و خوشمزه هستند، زیرا با شربت ذرت فروکتوز ارزانقیمت شیرین میشوند. متاسفانه، نتایج تحقیق کنونی نشان میدهد که این عادات غذایی ارزانقیمت باعث بیماری افراد میشود.
گروهی از محققان دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو ایالاتمتحد، بهتازگی دریافتند در ابتلا به بیماری کبد چرب، روده نقش بسزایی دارد و محافظت از روده میتواند از آسیب کبدی جلوگیری کند. این بیماری یکی از شایعترین علل بیماری مزمن کبدی در جهان است و میتواند به شرایط جدیتری مانند سیروز، سرطان کبد، نارسایی کبدی و مرگ منجر شود.
دکتر مایکل کارین، استاد برجسته داروسازی و آسیبشناسی دانشکده پزشکی کالیفرنیا سن دیگو (UC) اظهار کرد: این یافتهها به رویکردی اشاره دارد که میتواند از بروز آسیب کبدی جلوگیری کند.
نتایج مطالعات نشان میدهد که مصرف فروکتوز با چندین بیماری مزمن ازجمله بیماریهای قلبی و سرطان نیز ارتباط دارد. هنگامیکه فروکتوز مصرف میشود توسط آنزیمی به نام فروکتوکیناز در رودهها هضم میشود. دانشمندان با دقت این روند را در موشها بررسی کردند. آنان به موشها مقدار زیادی فروکتوز یا ترکیبی از فروکتوز و چربی دادند.
در هر دو مورد، متابولیسم فروکتوز پروتئینهای محافظتکننده از روده را مسدود کرد و باعث ایجاد «روده نشتی» شد و سموم به جریان خون نفوذ کردند. وقتی این سموم به کبد رسیدند، باعث التهاب و افزایش رسوبات چربی شدند؛ بهعبارتدیگر موشها به بیماری کبد چرب مبتلا شدند.
موشها هنگام تغذیه با مقادیر زیادی از فروکتوز و چربی، بیماری حتی شدیدتری را تجربه کردند. اما با کاهش میزان فروکتوز در رژیم غذایی به حداقل میزان ممکن، کبد آنها سالم ماند (این میزان میتواند با میزان فروکتوز دریافتی از مصرف میوه مطابقت داشته باشد).
کارین افزود: «کاملا واضح است که فروکتوز موجب آلودگی روده میشود و اگر از سد روده عبور نکند، فروکتوز آسیب کمی به کبد وارد میکند.»
اگرچه ممکن است استفاده از این یافتهها برای افرادی که به بیماری NAFLD مبتلا هستند، خیلی کاربردی نباشند اما محققان معتقدند این یافتهها موجب امیدواری در درمانهای آینده خواهد شد.
نتایج این تحقیق در نشریه Nature Metabolism منتشر شده است.
انتهای پیام/ منبع: ایسنا